Brašno skuplje za 20 odsto, cena hleba za sada ostaje ista

Bez autora
Jul 27 2010

Neki mlinari u Srbiji već su formirali novu, višu cenu brašna tipa T 500, ali pekari, bar za sada, još čekaju razvoj situacije na tržištu, kako bi i oni odlučili o korekcijama cena hleba. Cena brašna tipa T 500 sada je za oko 20 odsto viša nego prošle godine i iznosi od 20 do 22 dinara za kilogram, a formirana je na osnovu cene ovogodišnjeg roda pšenice od 13 dinara za kilogram. Cena brašna sigurno će je i dalje ići naviše, ukoliko pšenica i dalje bude poskupljivala, za šta postoje neke najave, s obzirom na lošu žetvu, ali to će se znati tek u naredne tri do četiri nedelje. Cena brašna T 500 u njegovom mlinu iznosi 21 dinar, što je realno. I hleb će morati da poskupi, jer su pojedini pekari do sada prodavali hleb po cenama koje su ispod svakog rentabilnog nivoa. Na veću cenu brašna ne utiče samo veća cena pšenice, već i njen prilično loš ovogodišnji kvalitet, prouzrokovan nepovoljnim vremenskim uslovima, pa zrna imaju mnogo manju specifičnu (hektolitarsku) težinu.

Brašno skuplje za 20 odsto, cena hleba za sada ostaje istaNeki mlinari u Srbiji već su formirali novu, višu cenu brašna tipa T 500, ali pekari, bar za sada, još čekaju razvoj situacije na tržištu, kako bi i oni odlučili o korekcijama cena hleba, izjavili su danas Tanjugu predstavnici mlinarske i pekarske industrije.

"Cena brašna tipa T 500 sada je za oko 20 odsto viša nego prošle godine i iznosi od 20 do 22 dinara za kilogram, a formirana je na osnovu cene ovogodišnjeg roda pšenice od 13 dinara za kilogram", izjavio je Tanjugu predstavnik Mlina "MS" iz Surčina Darko Selaković.

On je predočio da će cena brašna sigurno i dalje ići naviše, ukoliko pšenica i dalje bude poskupljivala, za šta postoje neke najave, s obzirom na lošu žetvu, ali to će se znati tek u naredne tri do četiri nedelje. Cena brašna T 500 u njegovom mlinu iznosi 21 dinar, što je, kako kaže, realno.

Selaković smatra da će i hleb morati da poskupi, jer su prema njegovom mišljenju, pojedini pekari do sada prodavali hleb po cenama koje su "ispod svakog rentabilnog nivoa".
On je ukazao da na veću cenu brašna ne utiče samo veća cena pšenice, već i njen prilično loš ovogodišnji kvalitet, prouzrokovan nepovoljnim vremenskim uslovima, pa zrna imaju mnogo manju specifičnu (hektolitarsku) težinu.

"To znači da mlinari od 100 kilograma pšenice ovogodišnjeg roda dobijaju za nekoliko procenata manje brašna nego prošle godine", ukazao je on.

Predsednik Unije pekara Zoran Pralica kazao je Tanjugu da će, mada on u ovom trenutku nema saznanja o tome da je brašno poskupelo za 20 odsto, u tom slučaju verovatno doći i do korekcije cene hleba.

"Ja još ne znam da je brašno poskupelo, i videćemo u sledećih par dana, ili nedelja kako će se to završiti", rekao je Pralica, napominjući da ukoliko sada dođe do promene cene brašna, "neminovnost je da se poveća i cena hleba".

Kada je reč o tačnom iznosu za koji bi hleb eventualno mogao da poskupi, Pralica je rekao da je formiranje cene hleba na tržištu slobodno, "tako da, na neki način, svako sam određuje tu cenu", pa će ona biti "malo šarena".

On je ocenio da to poskupljenje može da bude od nekih 10 do 20 odsto i dodao da misli da će cena hleba procentualno pratiti cenu brašna.

Pralica je naglasio da će pekari pri formiranju cene hleba u obzir uzeti i cene energenata, koje su, kao i sirovine i sve ostalo što ulazi u formiranje cene hleba, "drastično poskupeli, a cena hleba se dugo održavala baš zbog te niske cene brašna".

"Hleb već godinama nije poskupeo", istakao je Pralica, dodajući da pekari nisu neko ko može stalno poskupljivati svoje proizvode.

Prema mišljenju ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića, do poskupljenja brašna i hleba, ne bi trebalo da dođe u narednih tri do šest meseci, jer će se u tom periodu mleti i za hleb koristiti prošlogodišnje brašno, koje je pravljeno od pšenice kupljene po ceni od osam do 10 dinara za kilogram.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik